Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Reklama Familie.pl Redakcja 2023-08-21 15:50:55
Jak komponować lunch boks, aby dziecko zjadło pożywny, zbilansowany posiłek, opowiada Joanna Sawicka-Metkowska, lekarz pediatra i ekspertka kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty”. Jej zdaniem w zdrowej śniadaniówce nie może zabraknąć produktów zbożowych, gdyż są one najlepszą bazą do przygotowania smacznych i prostych posiłków.
Wybierając pieczywo dla dziecka, warto zwrócić uwagę na etykietę – im krótszy skład, tym lepiej. Najbogatsze w składniki odżywcze jest pieczywo pełnoziarniste, które zawiera wszystkie trzy elementy ziarna: otręby, kiełki i bielmo, a każdy z nich – witaminy, tłuszcze i przeciwutleniacze. Takie pieczywo pomaga kontrolować masę ciała dzięki większej zawartości błonnika, a znajdujące się w nim przeciwutleniacze zapobiegają nowotworom.
Szybkie w przygotowaniu, łatwe do zapakowania i wyjątkowo pożywne są śniadania na bazie płatków owsianych czy jaglanych. Można je przygotować na zimno, zalewając na noc mlekiem lub napojem roślinnym, bądź na ciepło, gotując w rondelku. Dodając orzechy, pestki albo owoce, wyczarujemy dziesiątki wariacji smakowych – innych na każdy dzień.
Dla najmłodszych bardziej wymagających, dobrym wyborem są tortille oraz wrapy. Tu również szukajmy produktów o prostym składzie, wypiekanych z pełnoziarnistej mąki. Do środka można zawinąć dowolne dodatki, według upodobań: kawałki kurczaka, wędlinę, warzywa, dodać rukolę, sałatę lub pestki. Te tzw. finger foods świetnie sprawdzą się nawet w podróży, na przykład na zajęcia dodatkowe, ponieważ łatwo je zjeść w samochodzie bądź szkolnym autobusie.
Jeśli mamy w domu wielbicieli drugich śniadań na słodko, także w tym przypadku możemy zaproponować maluchom zdrowe i sycące dania na wynos. Naleśniki oraz gofry są dobrą opcją – nawet na zimno. Wybierając do ich przygotowania mąkę z pełnego przemiału lub płatki, uzyskamy ciekawy smak i zapewnimy mnóstwo wartości odżywczych. Dodajmy do nich domową konfiturę, masło orzechowe, miód, a będzie i słodko, i zdrowo jednocześnie. Na wierzch warto położyć kilka sezonowych owoców, a pożywny posiłek zaspokoi apetyt naszej pociechy.
Dla młodych miłośników wytrawnych smaków idealny będzie zestaw z kaszą albo makaronem. Kasze są bogatym źródłem zarówno błonnika, jak i witamin oraz składników mineralnych. Mamy do wyboru m.in. kaszę jaglaną, gryczaną bądź jęczmienną. Znakomitą alternatywą dla kasz są makarony, w tym te pełnoziarniste. Na bazie kasz i makaronów możemy skomponować różnorodne posiłki – zarówno danie z sosem mięsnym czy warzywnym, jak i sałatki ze świeżymi warzywami i ziołami.
Autorka: Edyta Przekop – „Coś Słodkiego”
Składniki (10 porcji):
Ciasto naleśnikowe:
Farsz:
Dodatkowo:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w wysokim naczyniu i mieszamy ręcznie lub przy pomocy miksera, aż powstanie jednolita, gładka masa. Ciasto odstawiamy na blat na 15 min. W tym czasie przygotowujemy farsz. Banany obieramy, łączymy z sokiem i skórką z cytryny. Blendujemy. Do puree dodajemy ricottę i przy pomocy trzepaczki delikatnie łączymy ze sobą składniki. Powinien powstać gęsty krem. W razie potrzeby farsz można dosłodzić. Suchą patelnię dobrze rozgrzewamy i smażymy na niej placki, na średnim ogniu. Gotowe smarujemy solidną porcją bananowej ricotty, zwijamy w trójkąty lub ruloniki, układamy na talerzu i posypujemy dużą ilością pokruszonych pistacji. Podajemy z ulubionymi owocami sezonowymi. Zawinięte naleśniki możemy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, przez 2-3 dni.
Autorka: Jessica Nadziejko – „Plum in Chocolate”
Składniki (1 porcja):
Piekarnik nagrzewamy do 185 st. Płatki owsiane, mleko, jajko, banana i sól blendujemy. Masę̨ wlewamy do małego naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 25-35 min., aż̇ owsianka będzie zarumieniona z wierzchu. Mango i truskawki kroimy w drobną kostkę̨, mieszamy. Na upieczoną owsiankę̨ nakładamy jogurt grecki, owoce, orzechy i wszystko polewamy miodem.
Autorka: Magda Klimczak – „Dare to cook”
Składniki:
Dressing:
Wszystkie zioła, natki drobno siekamy. Białe części dymki kroimy w cieniutkie plasterki. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Składniki dressingu łączymy ze sobą. Następnie w misce mieszamy natki, kaszę, rodzynki, zalewamy to wszystko przygotowanym sosem i podajemy.
Autorka: Magda Klimczak – „Dare to cook”
Składniki:
Papryki pieczemy w 200 st., aż będą czarne. Studzimy, obieramy i blendujemy je z pestkami słonecznika i czosnkiem. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed odcedzeniem makaronu odlewamy pół szklanki wody z garnka. Odsączony makaron wraz z wodą i pesto przekładamy na patelnię i podgrzewamy, aż kluski pokryją się pesto. Podajemy ze świeżo tartym parmezanem i (opcjonalnie) olejem/oliwą oraz płatkami chilli.
Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: www.glutenowyzawrotglowy.pl oraz na profilach:
My.little.white.world 2023.10.17 11:31
Super artykuł
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.